Het intakegesprek is een cruciaal onderdeel van het proces van opdrachtverlening. Dit is het moment waarop -samen met de ecoloog- de vraag wordt afgebakend en afspraken worden gemaakt over het gehele onderzoek.
Opdrachtgever en Ecoloog hebben hier een gezamenlijke verantwoordelijkheid - om te zorgen voor een goed, helder en gedragen Projectplan. Daarmee wordt de basis gelegd voor een goede samenwerking, en een eindresultaat waar beide partijen tevreden mee zijn. De opdrachtgever heeft dezelfde lijst als de ecoloog. Samen moeten jullie alle stappen doorwerken.
Het is belangrijk te weten wie er in het project meedoen, wat ieders rol is en wat iedereen verwacht dat er gebeurt op wat het oplevert.
Scheve verwachtingen, geven uiteindelijk scheve verhoudingen. Dus regel alles goed vanaf het begin.
TEAM
Het moet klip en klaar zijn waar het onderzoek wel en niet over gaat. De titel is de kortste samenvatting van het project. Werk goed uit waar het om gaat - vraag door - zoek de essentie.
Ga hier niet gelijk dingen afkappen of zeg "kan toch niet". Praktische zaken zullen beperkingen opleggen, maar die vragen staan hieronder. "Willen" en "kunnen" zijn zaken die je inderdaad in beeld moet brengen. Maar hier is het dus eerst het "willen".
INHOUD
Werktitel
Aanleiding
Kernvraag
Scope
Projectresultaat
Kwaliteit
Hierboven heb je het "willen" uitgezocht - en nu komt de praktische organisatie daarvan en daarmee komen de beperkingen: dus het "kunnen".
Het is een belangrijke fase in de intake - want dit is de basis voor de afspraken, wat je nu echt gaat doen en het eindresultaat. Dit is het moment waarop verwachtingen over en weer moeten uitkristalliseren.
ORGANISATIE
Risico’s en/of kansen
Afhankelijkheden
Doelgroep en Stakeholders
Overleg
Publicatie
Planning
Randvoorwaarden
Het mag duidelijk zijn dat je door praktische beperkingen niet alles kunt doen. Er zijn gewoon grenzen aan tijd, geld of onderzoeksmiddelen.
Gegeven die beperkingen moet je dus als ecoloog aan de opdrachtgever aangeven waarom je ervoor kiest om bepaalde onderzoeken wel of niet te doen, of de diepgang ervan.
Dat wil zeggen dat het eindresultaat dus een bepaalde reikwijdte en zeggingskracht heeft. Als je bijvoorbeeld alleen maar naar een grondwaterstandenkaart hebt gekeken, maar nooit in het veld bent geweest - dan zegt dat iets over de kracht van je uitspraken. Dat is niet erg - het is een keuze die is ingegeven door praktische beperkingen - bijvoorbeeld er kon alleen maar een bureaustudie worden uitgevoerd. Prima - maar verantwoord de consequenties van die keuzen.
RISICO’S
Afspraak diagnostische stappen?
Afspraak instrumenten?
Welke risico’s zijn er en gaan we aan of niet?